Radu Enache, presedinte si unul dintre actionarii semnificativi ai lantului Continental, spune ca Ministerul Finantelor si-a pierdut busola, iar oamenii de afaceri nu mai inteleg nimic din politica fiscala a guvernului.
In conditiile in care prevederile noului Cod Fiscal nu se vor modifica substantial, firma sa ar trebui sa plateasca anual statului - pentru investitiile deja realizate pana acum - impozite suplimentare de circa 11 miliarde de lei vechi. In aceste conditii, Radu Enache spune ca va renunta sa finanteze dezvoltarea companiei cu peste 30 milioane de euro
Managerii companiei Continental Hotels aveau in plan sa se listeze la Bursa peste cateva saptamani si sa construiasca inca cinci hoteluri, incepand de anul viitor.
Dupa o investitie de circa 18 milioane de dolari in doua unitati date in folosinta in 2005, avand la baza un plan ambitios de extindere, managerii lantului hotelier erau foarte aproape de a semna contractele de finantare pentru noile capacitati.
Ministrul liberal Sebastian Vladescu le-a taiat insa pofta de investitii si extindere, proiectul noului Cod Fiscal schimband dramatic deciziile acestora. „Daca va ramane in aceasta forma proiectul de Cod Fiscal, nu mai facem investitii. Nu voi semna acordurile de finantare pana cand nu vom vedea foarte clar ce ne rezerva viitorul. Nu-mi bag capul in lat", a precizat Radu Enache.
Cine investeste greseste…
Omul de afaceri considera ca propunerile noului Cod Fiscal vor dezavantaja puternic acele companii care aveau deja pregatite programe de investitii in perioada urmatoare. Dar crede ca vor avea de suferit si firmele care au facut deja investitii importante pentru ca in Codul Fiscal sunt prevederi aberante.
„Taxa pe imobilizarile corporale neamortizate va influenta, fara nici un dubiu, deciziile investitorilor. In spirtitul aceste