(Foto: )
Sarbatorile orasului lasa in urma un munte de bani. Este o afacere profitabila pentru Iasi, atit timp cit zecile de mii de pelerini sositi din intreaga tara au cheltuit in oras macar citeva sute de mii de lei. Au aparut si vizitatori cu dare de mina, care, dincolo de latura religioasa a manifestarilor, au fost atrasi de tirgurile din oras, unde au varsat citeva milioane de lei.
Marea intrebare ramine insa cea referitoare la numarul exact al participantilor la hramul Sfintei Parascheva. Cifra vehiculata anul trecut, de aproximativ un milion de pelerini, s-a dovedit a fi incorecta. Nici anul acesta n-a fost atinsa aceasta cifra.
Chiar daca nu exista vreo statistica precisa din acest punct de vedere, putem presupune ca numarul celor veniti la Iasi s-a situat in jurul a 200.000. Daca fiecare dintre ei ar fi cheltuit 200.000 de lei pe zi, ar rezulta suma de 40 de miliarde de lei.
Au existat si pelerini care au venit cu mincare si apa de acasa, insa au aparut si situatii in care „musafirii" s-au cazat la hotel vreo 2-3 zile si au cheltuit sume importante de bani. In plus, unii dintre oaspeti n-au stat doar 24 de ore in oras, ci doua, trei sau chiar patru zile. In total ar iesi peste 100 de miliarde.
Bani lasati linga racla, in curtea Mitropoliei
Dincolo de credinta, moastele Sfintei Parascheva au adus sume frumoase si Mitropoliei. Si asta pentru ca, atunci cind se inchina, credinciosii, in marea lor majoritate, inteleg sa dea si ceva bani. De altfel, reporterii „Jurnalului de Est" au observat ca dintre credinciosii care s-au inchinat la moaste foarte putini au fost cei care nu au lasat bani linga racla.
Au existat oameni care au spus ca lasa 500.000 de lei sau chiar mai mult. Totusi, marea majoritatea a pelerini