(Foto: Gazeta de Cluj)
Dupa cum bine se stie marea majoritate a cladirilor din centrul istoric al Clujului apartin unor Biserici, acestea fiind propietarele de drept. Justitia si-a spus cuvantul si nu discutam pe marginea acestui fapt.
De asemenea, in virtutea dreptului la proprietate un proprietar are dreptul ce a face cu un bun ce ii apartine, in limita legii, orice doreste. Nici pe marginea acestui fapt nu vom discuta.
Cand insa Biserica evacueaza sase familii de pensionari, care au locuit de zeci de ani in casele respective si sunt chiriasi ai Bisericii de mai bine de cinci ani, problema devine una sociala si merita a se discuta pe marginea sa.
Greseala statului roman
Cladirea din Piata Unirii 23 a apartinut Bisericii reformate pana in 1948, cand a aparut Legea Cultelor si imobilele Bisericii au fost nationalizate.
Atunci statul roman a devenit administrator al cladirilor respective, dar , legal vorbind, nu si proprietar de drept al acestora, intrucat nu a facut nici o modificare in cartea funciara si nu a prealut imobilele cu titlu valabil. Adica nu si-a intabulat pe numele sau imobilele. Dupa 1989 a inceput sarabanda retrocedarilor.
Unele imbile nu au fost insa retrocedate in baza Legii 10/2001 ci au fost reprimite de fostii proprietari in baza faptului ca statul roman nu si-a demonstrat in nici un fel dreptul de proprietate. Iar in Legea 10/2001 era stipulat faptul ca noii proprietari au obligatia de a incheia contracte de inchiriere cu chiriasii pe o perioada de cinci ani.
Or, unele retrocedari neefectuandu-se in baza Legii 10, acest amendament nu mai este valabil. Astfel, noii proprietari pot arunca in strada oricand chiriasii.
La revedere!
In prezen