Ministerul Justitiei si Camera de Comert si Industrie (CCIR) isi disputa apartenenta pentru Oficiul Registrului Comertului (ORC), ambele institutii considerandu-se indreptatite sa coordoneze activitatea ORC.
Potrivit unei decizii a Senatului privind proiectul de lege al Camerelor de Comert si Industrie din Romania, Camerele de Comert si Industrie (CCI) vor asigura organizarea si functionarea Oficiului Registrului Comertului si evidenta permanenta a situatiei firmelor comerciale. Hotararea Senatului o nemultumeste pe Monica Macovei, ministrul Justitiei, care considera ca nu este o masura potrivita trecerea Oficiului Registrului Comertului (ORC) din nou in subordinea Camerei de Comert, mai ales ca Romania trebuie sa se alinieze unei directive europene. "In acest moment, nu cred ca este o masura potrivita. Avem si Capitolul 5 de negociere si experienta anterioara ne-a aratat ca a fost foarte greu de lucrat in conditiile in care Registrul Comertului era impartit la Camerele de Comert", apreciaza Macovei. Ministrul Justitiei a spus ca va prezenta un document cu argumentele pentru care Registrul Comertului sa ramana in subordinea ministerului si sa nu fie preluat de CCI.
De partea cealalta, CCIR sustine ca locul Oficiul Registrului Comertului este in sistemul Camerelor de Comert. Victor Babiuc, presedintele CCIR, sustine ca nu exista nici o directiva europeana care sa solicite ca evidenta firmelor sa fie tinuta de Ministerul Justitiei.
Dimpotriva, cum anume este organizat si functioneaza Registrul Comertului este un domeniu in care Comisia Europeana nu intervine si pe care fiecare tara si-l reglementeaza dupa cum crede de cuviinta.
CCIR considera ca mentinerea in continuare a Registrului Comertului la Ministerul Justitiei este o decizie care reduce transparenta mediului economic romanesc, ingreuneaza sau face imposibila obtinerea rapida a informat