Clasamentul celor mai bogati 100 de oameni de afaceri din Europa Centrala si de Est, alcatuit de revista poloneza „Wprost", nu e chiar o noutate.
A fost lansat in urma cu o luna si-au aparut deja 1-2 publicatii care nu i-au ratat pe Iosif Constantin Dragan (46), Ion Tiriac (53), Ioan si Viorel Micula (58), George Constantin Paunescu (59), Sorin Ovidiu Vantu (77), Ioan Niculae (80) si Dinu Patriciu (93).
Din pacate insa, in afara de informatia in sine, nu s-a mai zis nimic. E stupid sa ne marginim la a constata ca „topul celor mai bogati din Est contine 55 de rusi, 15 polonezi, 7 ucraineni, sarbi ori romani si cate doi cehi, croati sau letoni".
Sa remarcam, asadar, in primul rand, ca rusii astia, de la Abramovici si Fridman pana la Hodorkovski (care a ajuns in doi ani de pe locul 1 pe 71) si Ural Rahimov, poseda 118,5 miliarde de dolari din-tr-un total de 153,4, de unde se vede ca „monopolizeaza" de fapt trei sferturi din top, nu doar jumatate, cum ar iesi dupa simpla numaratoare.
Bogatia lor reprezinta 20% din PIB-ul celei mai intinse tari a lumii. Dar, ceea ce ne mira cel mai tare in aceasta ierarhie (alcatuita dupa valoarea de piata a actiunilor detinute) sunt seriile de averi STAS: 2 miliarde, 1,5, 0,5 miliarde etc.
De parca „improprietarirea" in Federatia Rusa s-a facut in ordinea stelelor, ca sa nu-si consume beneficiarii energia dupa aia cu reglari de conturi la foc automat, ci sa puna umarul impreuna la edificarea societatii capitaliste multilateral dezvoltate.
Dincoace de marea Rusie
Pe a doua pozitie a topului se gasesc polonezii. Oare chiar acolo e locul lor? Cei 15 bogatasi de top au acumulat 10,15 miliarde de dolari - numai 4,2% din PIB-ul tarii de pe Vistula.
Pe Nipru, sapte biznismeni au strans 10,6 miliarde - 16% din PIB-ul Ucrainei - si unde mai pui ca sunt si asoci