Pasari domestice sacrificate, localnici care respecta regulile de igiena, carantina totala in judetele Constanta si Tulcea si o zona tampon la iesirea din Braila, Galati, Ialomita si Calarasi. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, spune ca singurele care nu pot fi oprite in Delta sunt pasarile migratoare.
Jurnalul National: Domnule ministru, dupa confirmarea virusului H5N1, cum ati izolat zona Dobrogei? Gheorghe Flutur: Continuam de fapt masurile pe care noi le-am luat inca din prima zi, cand eram in perioada de suspiciune. Astazi, in afara de aceste masuri am incercat sa intetim masurile in judetele Constanta si Tulcea. Masurile in Dobrogea sunt putin mai riguroase, in sensul interzicerii circulatiei animalelor, in special a pasarilor si a porcilor, ca sa nu mai fie lasati in libertate ci pastrati in curti si cotete. In al doilea rand e vorba de circulatia pasarilor. Am interzis transportul lor de aici spre alte judete pentru ca nu vrem sa ne asumam nici un risc. In al treilea rand, am cerut masuri de supraveghere in fiecare localitate de catre medicii veterinari asupra starii de sanatate a pasarilor. De asemenea agentii de protectie a mediului, angajatii de la directiile silvice si agricole si ai agentiei piscicole monitorizeaza pasarile migratoare, pasarile salbatice si transmit date despre evolutia lucrurilor si pasarile gasite moarte. De asemenea, facem mai multe teste la cadavrele de pasari in laboratoarele din Tulcea si din Constanta.
Care este zona tampon? Zona tampon se refera la patru judete (Braila, Galati, Ialomita si Calarasi) care practic au si ele regimuri de balti, lacuri, unde ar putea poposi pasari migratoare. Am avut in vedere si aici interzicerea valorificarii pasarilor si porcilor in piete, iar la iesirea din Braila, Galati, Ialomita si Calarasi sa se faca din nou o dezinfectie a masinilor.
Veti posta puncte de dezin-fect