Randul romanilor care nu si-au platit ratele la banci este ingrosat, fara justificare in unele cazuri, de persoane care au datorii modice - sub 100.000 de lei (10 RON). Nu conteaza ca deseori nici nu este vina lor ca au ajuns pe lista neagra. Verdictul este acelasi: daca solicita un nou credit la o banca, au sanse maxime sa fie refuzati.
In baza de date a Biroului de Credit figureaza peste 3.200 de persoane cu restante la banci sub 100.000 lei vechi.
Datorii mai mici de un leu
Bancile au gasit de cuviinta sa treaca in baza de date cu datornicii de la Biroul de Credit 234 de persoane care au uitat sa plateasca sume mai mici de un leu nou, adica 10.000 lei vechi. Pana si timpul petrecut de functionar la calculator pentru a transmite datele la Birou costa mai mult.
Cele mai frecvente in randul datoriilor mici sunt restantele intre 6 si 8 lei noi (60.000-80.000 lei vechi), indica statistica Biroului. Suma care este chiar mai mica decat rata la cel mai ieftin fier de calcat.
Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit, considera ca vina este impartita in cazul datornicilor cu sume de nimic. „In unele cazuri este si vina bancii, in altele datoria este imputabila exclusiv clientului", explica Epure.
Dispensa de la banci
Pentru a nu-si taia singure craca de sub picioare, excluzand din start restantierii cu sume modice din randul potentialilor clienti, o parte din banci au decis sa nu transmita la Biroul de Credit datele celor care datoreaza sume mai mici de 100.000 lei vechi. Aceasta regula se aplica, de exemplu, la BRD si la Raiffeisen.
Toti restantierii, la BNR
Lucrurile stau insa diferit in ce priveste listele cu restantieri transmise la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) - Biroul de Credit al BNR. Aici sunt raportati in mod obligatoriu si cei care datoreaza sume mai mici de 10