Faimosul muzeu de arta contemporana Guggenheim va fi unul dintre chiriasii unui urias complex cultural. Cladirea Bibliotecii Nationale din Bd. Unirii va fi scoasa, din nou, la licitatie, la fel si administrarea majoritatii monumentelor in curs de restaurare. Sunt cateva dintre proiectele Ministerului Culturii.
Ministrul Adrian Iorgulescu este hotarat sa dea cat mai mult din sarcinile administrative in grija investitorilor privati.
EVZ: S-a concretizat proiectul noii sali de concerte pentru urmatoarea editie a Festivalului „Enescu", pe care l-ati anuntat la finalul editiei 2005?
Adrian Iorgulescu: Mi s-a promis de catre primul-ministru si de catre ministrul finantelor ca se vor gasi sursele financiare pentru demararea unui proiect de fezabilitate, dar ramane o problema: unde se va face acea sala. In paralel insa exista un alt proiect, pentru realizarea unui sit cultural care se numeste deja, prin hotarare de guvern, „Esplanada".
Aceasta „Esplanada" e situata in preajma Bibliotecii Nationale, in zona aceea unde e doar o imensa fundatie. Cred ca s-ar gasi si posibilitatea de a se face aici sala de concerte.
In planul edililor bucuresteni acolo ar trebui sa se regaseasca o sala de concerte de circa 2.000-2.500 de locuri, moderna si competitiva din punct de vedere acustic, o sala mai mica, cu functionalitate multipla, de circa 400-500 de locuri, si o a treia sala, de expozitii, care ar putea sa fie Guggenheim-ul romanesc.
Am fost contactati de reprezentantii Muzeului Guggenheim, care si-au aratat disponibilitatea de a face un muzeu la Bucuresti, pe socoteala lor, daca li se da un spatiu propice si daca li se da posibilitatea sa construiasca muzeul conform planului lor arhitectonic. Partea straina este dispusa, daca le dam locul si posibilitatea, sa-l exploateze 30-40 de ani.
Suntem in discutii cu un foa