O cerere de finantare intocmita de un consultant bun este pe jumatate acceptata. Asta nu o spun statisticile, ci observatiile cu ochiul liber asupra mediului de afaceri si proiectelor care au primit fonduri rambursabile sau nerambursabile, de la institutii publice sau private. Spre exemplu, un intreprinzator din Bihor, care a castigat doua finantari prin programe europene, ne-a marturisit unul din “secretele” sale: “am contactat un consultant bun, din Bucuresti. Prefe
O cerere de finantare intocmita de un consultant bun este pe jumatate acceptata. Asta nu o spun statisticile, ci observatiile cu ochiul liber asupra mediului de afaceri si proiectelor care au primit fonduri rambursabile sau nerambursabile, de la institutii publice sau private. Spre exemplu, un intreprinzator din Bihor, care a castigat doua finantari prin programe europene, ne-a marturisit unul din “secretele” sale: “am contactat un consultant bun, din Bucuresti. Prefer sa platesc o firma specializata, dar sa am certitudinea ca dosarul va fi acceptat”, spune Doru Lucan.
Statisticile releva alt fenomen, care confirma concluziile de mai sus: procedurile birocratice si greoaie sunt declarate de catre 70% din IMM-uri ca fiind problema majora in accesarea fondurilor nerambursabile. Sa nu uitam ca un dosar pentru programele SAPARD sau Phare are cateva zeci de pagini si necesita completarea unei serii intregi de formulare si anexe. Nici bancile nu sunt mai ingaduitoare in privinta documentelor solicitate. Nu in ultimul rand, niste argumente formulate convingator de catre specialisti fac proiectul sa creasca in ochii finantatorului si sa primeasca mai multe “bile albe” la evaluare.
Variantele de gasire a unui consultant bun s-au inmultit in ultima perioada. Doua institutii publice cu activitate