Desi salariatii din fermele de crestere a pasarilor erau primii care trebuiau vacinati, pentru ca acestia reprezinta categoria cea mai vulnerabila in fata gripei aviare, doar trei-patru dintre marile ferme si-au vaccinat personalul.
Potrivit presedintelui Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van, 16.300 de angajati din ferme nu au fost vaccinati, din cauza crizei de vaccinuri de pe piata. Acesta a declarat ca, in urmatoarea perioada, efectuarea acestor vaccinuri catre salariati va fi prioritara.
O alta masura de siguranta pentru prevenirea raspandirii gripei aviare este uciderea pasarilor din gospodariile angajatilor din fermele avicole. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a cerut personal celor care lucreaza in complexele avicole sa nu detina pui vii in gospodariile proprii, pentru ca, spre deosebire de pasarile din ferme, care sunt crescute in spatii complet inchise, cele din curtile oamenilor intra foarte usor in contact cu pasarile salbatice.
Aceasta masura a inceput deja sa fie aplicata a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). Potrivit acestuia, angajatii din ferme sunt obligati fie sa-si mute pasarile din curtea proprie in alt loc, la rude sau prieteni, fie sa le taie. Cheltuielile cu dezinsectia curtilor si despagubirea pentru gainile taiate sunt suportate de angajator.
Nicolaescu: "Expertii OMS apreciaza ca fiind foarte bune masurile luate"
Cei trei experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), sositi, ieri, in tara noastra au confirmat declaratia ministrului Sanatati, Eugen Nicolaescu, data in urma cu doua zile potrivit careia "in Romania nu exista nici un caz de gripa aviara la om".
"Este o situatie de tip veterinar, dar este important sa urmarim cele doua sectoare: uman si veterinar. Problema este sa