Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat ca UE nu intentioneaza sa acuze Suedia de incalcarea principiului de libera circulatie a fortei de munca in detrimentul Letoniei, in cadrul conflictului dintre un sindicat suedez si o firma letona, informeaza Mediafax. "Nu se pune problema sa criticam modelul suedez", a declarat oficialul european cu ocazia Forumului Anual de Dezvoltare a Regiunii Baltice care se desfasoara la Stockholm. La inceputul lunii, Charlie McCreevy, comisar european pentru Piata Interna si Servicii, afirma ca UE va lua atitudine impotriva Stockholmului atunci cand problema va fi adusa in atentia Curtii Europene de Justitie (CEJ). Comentand declaratiile comisarului european, Barroso a apreciat ca acesta "a fost inteles gresit".
"Nu voi influenta decizia Curtii Europene de Justitie", a adaugat seful Executivului european. Timp de mai multe luni, in 2004 si 2005, sindicatul Byggnads a blocat santierul constructiei unei scoli din localitatea Vaxholm, ridicata de firma letona Laval un Partneri (L-P Baltic), acuzand-o ca-si platea angajatii sub limita minima a unui stat scandinav. Conform sindicatului, salariatii firmei letone erau platiti cu 35 de coroane (4,5 dolari sau 3,7 euro) pe ora, in timp ce contractele colective suedeze prevad remunerarea cu 138 - 145 de coroane (17,4 - 18,6 dolari sau 14,6 - 15,3 euro) pe ora. Confruntandu-se cu acest protest, L-P Baltic a trebuit sa abandoneze lucrarile. Neputand obtine castig de cauza in instantele suedeze, firma a apelat la CEJ, sustinand ca Suedia a incalcat acordul de libera circulatie a fortei de munca in interiorul spatiului european.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat ca UE nu intentioneaza sa acuze Suedia de incalcarea principiului de libera circulatie a fortei de munca in detrimentul Letoniei, in cadrul conflictului dintre un s