La trei zile dupa ce a fost anuntat primul caz suspect de gripa aviara, in localitatea tulceana Ceamurlia de Jos, vanzarile de carne de pui au inregistrat scaderi "consecvente".
"A scazut cererea, incepand cu data de 10 octombrie, si continuand cu 11, 12, 13, de la 30 la suta, pana la 40-50 la suta", a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).
Cu toate acestea, productia a ramas aceeasi, a precizat acesta, adaugand ca daca cererea va continua sa fie mai mica decat oferta, atunci cu siguranta se va opera o reducere de preturi, ceea ce va duce automat la scaderea productiei, pentru ca nu se vor mai putea acoperi cheltuielile. Acest lucru ar favoriza consumul de carne din import, care, potrivit presedintelui UCPR, acopera deja 40 la suta din necesar. Ilie Van, presedintele UCPR, a declarat insa ca in SUA si Brazilia, principalii exportatori in Romania, se folosesc in cresterea puilor biostimulatori, fainuri animale si alti factori de crestere, interzisi de legislatia europeana in protectia alimentara.
Din acest punct de vedere, reprezentantii UCPR au cerut deja Ministerului Agriculturii interzicerea importurilor din aceste tari care nu respecta normele de calitate europene si care, afirma acestia, fac concurenta neloiala producatorilor autohtoni. Potrivit informatiilor furnizate de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, in tara noastra exista in jur de 250 de ferme, unde se cresc 25 la suta din efectivul de pasari din Romania - estimat la circa 100 de milioane de capete. Ele furnizeaza 60 la suta (270.000 de tone in viu) din necesarul de carne de pasare destinata consumului urban - 350.000 de tone. Diferenta este acoperita de importuri, circa 150.000 de tone, din care 55% provin din SUA, 33% din Brazilia, iar restul de 12% din UE. Cele circa 75 de milioane de pasari crescute in gospodariile private din Ro