Daca in ceea ce priveste plasamentele in titluri autohtone, oportunitatile exista din plin, bursele straine sunt mai putin accesibile, chiar daca pasii parcursi in liberalizarea contului de capital au facut ca banii sa intre si sa iasa mai usor din tara. Pana acum, ce e drept, cresterea importanta a Bursei de Valori Bucuresti si celelalte oportunitati oferite de Romania investitorilor au facut ca banii mai degraba sa vina catre piata de capital de aici decat sa plece in alte parti. As
Daca in ceea ce priveste plasamentele in titluri autohtone, oportunitatile exista din plin, bursele straine sunt mai putin accesibile, chiar daca pasii parcursi in liberalizarea contului de capital au facut ca banii sa intre si sa iasa mai usor din tara.
Pana acum, ce e drept, cresterea importanta a Bursei de Valori Bucuresti si celelalte oportunitati oferite de Romania investitorilor au facut ca banii mai degraba sa vina catre piata de capital de aici decat sa plece in alte parti. Asa ca, deocamdata, jucatorii de la bursa romaneasca nu sunt foarte grabiti sa isi plaseze banii pe alte piete de capital.
“In principiu, astfel de investitii sunt destul de periculoase”, este de parere analistul Matei Paun. “Recomandarea mea este ca fiecare sa investeasca acolo unde se pricepe. Daca un investitor se arunca la bursele de la New York, Londra sau Tokio, are nevoie de o perioada de acomodare, iar pana cand invata cum merg lucrurile, poate pierde sume importante. Multi dintre investitori nu isi pot permite sa piarda aceste sume”, spune el.
Companii romanesti care sa aiba dreptul de a tranzactiona actiuni la marile burse din lume nu prea exista, singura care are acest privilegiu fiind Abn Amro, la Bursa de la Londra.
Alta posibilitate, deocamdata mai degraba teoretica, este cea a tranzactionarii prin interme