RADP Turda este structurata pe trei tipuri de activitate: salubrizare, intretinere de spatii verzi si intretinere si reparatii de strazi. Nici unul dintre aceste segmente nu functioneaza rentabil, dar cel mai deplorabil este serviciul de salubritate.
Datoriile populatiei si agentilor economici la serviciul de salubritate au depasit 300.000 de lei, iar actiunea de recuperare a sumelor prin instanta s-a dovedit ineficienta si prea costisitoare pentru regie. "Nu vom reusi sa avem un serviciu eficient atat timp cat jumatate din populatie nu plateste ridicarea gunoiului si nici nu putem sista serviciul, pentru ca nu ne lasa legile de mediu.
Am incercat si cu frumosul si cu amenzile, dar turdenii se pare ca nu au bani si pentru salubritate", s-a plans directorul RADP, Radu Nechita. Problema gunoiului menajer nu se opreste aici. Odata colectat, acesta se depoziteaza la rampa de pe strada Cheii, care nu are autorizatie de mediu.
In perioada 2003-2004, serviciile de salubritate ale primariilor din cele doua localitati au incercat colaborarea cu municipiul Campia Turzii, pe teritoriul careia este amplasat utilajul de impachetat gunoi menajer de tip Power Pack. Consilierii locali au respins asocierea din cauza tarifelor prea mari propuse.
Utilajul impacheteaza baloti ecologici, depozitati apoi pe o rampa special amenajata intre cele doua localitati. Masina prelucreaza gunoiul prin maruntire, compacteaza deseurile astfel obtinute si le impacheteaza intr-o folie speciala din polietilena.
Deseurile neselectate au dus de multe ori la ruperea foliei sau la defectarea aparatului, motiv pentru care s-a trecut la o preselectare a gunoiului. Chiar si dupa preselectare utilajul a inregistrat numeroase defectiuni, iar in prezent nu functioneaza.
In mome