Grupul de Economie Aplicata, indrumat de profesorul de economie si fost ministru al Finantelor Daniel Daianu, propune o solutie pentru dezvoltarea eficienta a infrastructurii din Romania, prin utilizarea veniturilor din privatizare, dar si a fondurilor UE.
Capacitatea institutionala redusa, absorbtia absolut insuficienta si ineficienta a fondurilor europene si, in unele cazuri, negocierea dezavantajoasa a unor contracte de multe miliarde de euro impun gasirea unei solutii profesioniste pentru ca Romania sa nu piarda sansa dezvoltarii.
Aceasta ar fi o concluzie a dialogului purtat cu profesorul Daianu inainte ca ideea unei Companii de Dezvoltare a Infrastructurii (CDI) sa intre in dezbaterea publica.
Premierul Tariceanu a amintit despre repetatele discutii pe care le-a purtat cu dvs. in legatura cu gasirea unei solutii institutionale pentru dezvoltarea infrastructurii. Este vorba despre asa-numita Companie de Dezvoltare a Infrastructurii (CDI). De unde a pornit ideea?
Ideea crearii CDI a pornit de la o constatare: Romania are mare dificultate in absorbtia fondurilor UE. De pilda, coeficientul de absorbtie a fondurilor ISPA (lucrari de infrastructura si mediu) este de circa 12-13%! Cauzele sint: un cadru institutional neperformant; lipsa de expertiza (ex: elaborare de proiecte etc.); o prioritizare insuficienta; monitorizare slaba; dispersare de eforturi.
Noi nici nu avem o cultura a ceea ce englezii numesc follow-up; adica sa duci la bun sfirsit ceea ce iti propui si in timp rezonabil. Nu mai amintesc de risipa de resurse si coruptie.
Pe ce fonduri s-ar putea baza CDI, in conditiile in care bugetul statului nu pare deloc in masura sa asigure finantari de anvergura?
Romania este o tara cu infrastructura subdezvoltata, iar bugetul public ii ofera, intr-adevar, resurse putine, in momentul d