Preotul de tara Arvinte a ajuns personaj literar pentru ca, de cate ori i se rupea anteriul, isi taia un colt din partile ramase intregi pentru a face rost de petic. Asa si administratorii bugetului, fortati de nenorocirile ce au lovit Romania sa faca multe cheltuieli neprevazute. Inundatiile au aratat si autoritatilor in ce stare se gasesc podurile, digurile si barajele.
A fost mare nevoie de bani si pentru reconstructia de urgenta a caselor sinistratilor, e nevoie de suplimentarea fondurilor destinate infrastructurii. A mai venit si molima pasarilor, care ciuguleste cu lacomie din "anteriul" fondurilor publice, tocmai acum, in perioada cand, la Palatul Victoria, se dau batalii grele pe marginea bugetului pe anul viitor.
Buget care nu va fi nici mai mic, nici mai mare decat poate aduce o economie ca a noastra, bazata pe industrii invechite si productii agricole de subzistenta. Gauri de ordinul miilor de miliarde se cer peticite, si alta sursa sigura nu se intrevede, decat reorganizarea viitorului buget, dupa metoda amintita mai sus. Se taie dintr-o parte pentru a acoperi in cealalta.
Daca in legenda tot satul radea, romanii vor plange pentru ca, atunci cand se aplica algoritmul ,Arvinte la Buget", au de suferit Sanatatea, Invatamantul, Cultura, Protectia Sociala...
Pentru a iesi din aceasta incurcatura se propune renuntarea la hulitul Acord cu FMI, prin care ni se impuneau restrictii peste restrictii, limite imposibil de respectat ale deficitului bugetar, disponibilizari in masa si o disciplina financiara prea rigida pentru obiceiurile dambovitene.
Teoretic, daca scapam de FMI, avem avantajul ca putem cheltui fara sa ne mai pese de evolutia indicatorilor macroeconomici. Dar pana unde ne vom putea intinde? Sutana preotului Arvinte putea pierde din lungime, pentru ca manecile sa ramana intregi. Bugetul nu poa