Scenariul sindicatelor folosite in scopuri politice a fost experimentat de Iliescu in perioada 1996 - 2000. Primul sindicalist subordonat politic a fost Miron Cozma, care a organizat ultima mineriada cu scopul de a da jos regimul CDR. In schimbul devotamentului sau fata de PSD Cozma a fost lasat sa desfasoare diverse activitati economice, in mare parte ilegale.
Luceafarul Huilei a fost unul dintre oamenii de legatura dintre mafia araba si lideri importati ai PSD. Arestarea lui Omar Haisam si al liderului mineriadelor a pus pe jar grupurile de interese din fostul partid de guvernamant.
Tot mai multe voci acuza implicarea lui Vacaroiu, Hrebenciuc, Pinzaru, a fostului general Vasile Ionel si a altor oameni ai regimului Iiescu in sustinerea activitatilor ilegale desfasurate de Miron Cozma si de cativa cetateni de origina araba Infractiunile economice sunt o pista pe care anchetatorii lui Cosma nu au explorat-o suficient.
„Luceafaul huilei" a fost unul dintre protejatii regimului Iliescu. Averea pe care acesta o are in Timisoara si care este formata dintr-o o vila intr-unul dintre cartierele rezidentiale ale orasuliu de pe Bega si din mai multe conturi „grase" in banci, a fost facuta in urma unor afaceri dubioase.
Principalul partener de afaceri al lui Cozma a fost Zaher Iskandarani pe care liderul minierilor l-a introdus pana in cele mai inalte „cabinete" ale regimului Iliescu. Este de notorietate ca Miron Cozma intra fara nici o retinere atat la Guvern, pe vremea cand acesta era condus de Nicolae Vacaroiu cat si la palatul Cotroceni si reprezenta interesele gruprilor de afaceristi arabi.
Prietenia dintre Cozma si Zaher a culminat cu ascunderea acestuia, in perioada in care era dat in urmarire generala. Zaher a fost adapostit in Valea Jiulu