Dupa ce asistase "democratic" la disparitia Cehoslovaciei si Poloniei, in primavara anului 1940 Europei de Vest i-a venit randul sa primeasca "atentia" lui Hitler. In numai doua luni (mai-iunie), granitele Germaniei au ajuns la Oceanul Atlantic. Cei care "s-au aruncat" sa apere frontierele nationale au fost tocmai comunistii.
Europa Occidentala, sub "cizma nazista"
Cea mai mare surpriza a celui de-al doilea razboi mondial a fost, fara indoiala, disparitia Frantei de pe harta Europei. Francezii de rand au suferit o mare dezamagire fata de clasa politica traditionala, care-i asigurase continuu ca Germania nazista nu reprezenta un pericol pentru ei. In iunie 1940 insa, Parisul a cazut, iar Adolf Hitler a intrat mandru in Paris, asemenea unui imparat roman victorios, triumfand pe Champs Elys...es si fotografiindu-se cu Turnul Eiffel. Timp de patru ani, francezii aveau sa suporte ocupatia germana, fapt care-i afecta profund.
REZISTENTA FRANCEZA. Miscarea franceza de rezistenta isi are originea in discursul lui Charles de Gaulle la Radio BBC Londra, din 18 iunie 1940, cu cateva zile inainte de caderea Parisului (22 iunie). Generalul era constient ca Franta nu mai avea nici o sansa in fata expansiunii Germaniei naziste, indemnandu-i pe francezi sa reziste. El devenea lider al Frantei libere, care-si avea de aceasta data granitele in colonii si nu in Hexagon. In iulie 1940, au aparut primele grupuri de rezistenta, in regiunea Provence, alcatuita mai ales din tineri nationalisti, socati de faptul ca "mareata" Franta a cazut intr-o luna. Ei au organizat actiuni de sabotaj, ulterior intrand si muncitorii in joc, prin initierea unor greve in regiunile industriei de razboi.
Miscarea de rezistenta franceza a capatat contur in anul 1941, cand s-au structurat gruparile de actiune antigermane. O categorie aparte de "partizani" (numele sub care sunt cunoscuti