Documente:
Raport Transparency International (.pdf)
(18.10.2005) PDF
Transparency International a facut public Raportul referitor la indicele de perceptie a coruptiei. Rezultatele plaseaza Romania pe ultimul loc in randul tarilor europene, cu un indice al coruptiei de 3.0, cu doar o zecime mai mult fata de anul trecut.
Romania este devansata de Bulgaria cu un indice de 4.0 si Turcia cu un indice de 3.5. Media statelor membre UE este de 7,73, cele 10 state nou intrate in Uniunea Europeana, avand o medie de 5.04.
Cresterea cu doar o zecime fata de raportul de anul trecut este considerata de Transparency International un esec al politicilor anti-coruptie. Rezultatele slabe ale Romaniei reflecta in opinia acestora trendul negativ din ultimii ani, principala cauza constituind-o slaba implementare si administrare a politicilor anti-coruptie.
Transparency Intenational a mai atras atentia asupra faptului ca si in alte tari membre UE se constata o evolutie negativa sau o stagnare a IPC.
Astfel in Italia indicele de perceptie a coruptiei este de 5.0 in usoara crestere fata de valoarea de 4.8 inregistrata in 2004, in Grecia este de 4.3 (acelasi ca in 2004), in Cehia de 4.3 (fata de 4.2 in 2004) iar in Polonia indicele este chiar mai scazut cu o zecime (3.4) fata de anul trecut, cand a fost de 3.5.
Acest aspect este un semnal de alarma pentru Uniunea Europeana in privinta credibilitatii reformelor anti-coruptie promovate in tarile membre dar si in tarile care urmeaza sa adere in 2007. Documente:
Raport Transparency International (.pdf)
(18.10.2005) PDF
Transparency International a facut public Raportul referitor la indicele de perceptie a coruptiei. Rezultatele plaseaza Romania pe ultimul loc in randul tarilor europene, cu un indice al coruptiei de 3.0, cu doa