SANATATEA FAMILIEI Din 2003, suntem sub semnul unei posibile pandemii de gripa. Deoarece in fiecare an, virusul gripal uman inregistreaza mutatii frecvente si astfel o alta tulpina este in circulatie. De aceea, vaccinarea este eficienta numai un an, atat timp cat tulpina izolata se afla in circulatie. Aceasta tulpina provoaca gripa umana, o boala infectioasa grava, determinata de virusurile gripale A si B. Gripa se transmite, de obicei, prin picaturi raspandite in timpul stranutului si al tusei. Campania anuala de vaccinare impotriva virusului gripal uman are rolul de a limita raspandirea bolii. Strategiile de prevenire a gripei se axeaza pe vaccinarea grupurilor de persoane vulnerabile: copiii, batranii, bolnavii, personalul medical, persoane institutionalizate. Unele studii arata ca vaccinurile impotriva gripei confera o protectie intre 30 si 90%.
Aviara
Gripa aviara este o boala contagioasa a pasarilor domestice si salbatice, provocata de un virus de tip A al gripei. Boala se transmite rapid in efectivele de pasari, iar omul se poate imbolnavi prin contactul direct cu animalele afectate si secretiile acestora.
Virusul hibrid
Coabitarea virusurilor gripale umane cu cele aviare, in grupe de populatie care intra in contact cu efectivele de pasari, poate duce la o mutatie virala, in urma careia rezulta un virus hibrid, total nou, fata de care omul nu are imunitate. Numai dupa izolarea acestei noi tulpini se pot pune la punct vaccinuri specifice, care protejeaza impotriva acestei tulpini. Vaccinul antigripal uman poate impiedica o infectie concomitenta, intre un virus aviar si unul uman in aceeasi gazda, o modificare a virusului uman, in sensul dobandirii capacitatii de a trece de la om la om. Si porcii se pot contamina foarte usor. Acest aspect pune problema granitelor extrem de fragile intre arealul "salbaticelor" si arealul "domesticelor", in