(Foto: )
Reprezentantii Directiei Apelor Somes Tisa nu vad nici o problema in faptul ca lucrarile prabusite asteapta de cativa ani sa fie refacute de executant, fapt care va „degreva" bugetul de alti bani.
Sefii unor importante servicii din cadrul institutiei nu vor sa discute despre paienjenisul pagubos de firme si sustin ca nu au voie sa spuna valoarea lucrarilor, desi acestea au fost platite din bani publici.
Toata "floarea cea vestita" a Directiei Apelor Somes Tisa (DAST) a venit in Maramures intr-o tentativa (esuata!) de a ne convinge ca institutia depune eforturi pentru a ne apara de inundatii si ca puhoiul de mii de miliarde de lei a fost bine gestionat.
In loc sa ne lamureasca, "oamenii apelor" s-au incurcat in detalii si au refuzat sa discute despre modul de atribuire a lucrarilor si valoarea lor. Mai mult, au incercat sa le inchida gura primarilor care au avut curajul sa dezvaluie deficientele lucrarilor.
Controversa: 50 de miliarde!
Unul dintre obiectivele vizitate impreuna cu reprezentantii DAST a fost amenajarea raului Ruscova (in localitatile Ruscova, Repedea, Poienile de sub Munte), proiect estimat la 227,328 miliarde de lei.
Proiectul are probleme cu carul: neconcordanta dintre valoarea lucrarilor executate (la Ministerul de resort figureaza suma de 52 de miliarde de lei, in actele DAST figureaza… 109 miliarde!), prabusirea lucrarilor in zona scolii Luhei, existenta unor subantreprenori "neprinsi" in acte, pericolul care planeaza asupra drumului judetean 187 (care risca sa fie rupt si 20.000 de oameni sa ramana izolati).
DAST a informat Primaria Repedea ca lucrarile din zona scolii Luhei au fost receptionate in 2003. Noua, acelasi DAST ne-a spus ca lucrarile nu au fost recepti