Valoarea de piata a celor cinci societati de investitii financiare a ajuns ieri la 1,4 miliarde de euro, in crestere cu peste 5% fata de ziua anterioara, cotatiile actiunilor SIF fiind impulsionate de cele sapte oferte depuse pentru privatizarea BCR, unde SIF-urile detin 30% din actiuni.
Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a atins ieri un nou maxim istoric, tragand dupa el si celelalte actiuni de pe piata.
Indicele BET a incheiat ziua cu o noua crestere de 2%, mai ales ca urmare a cresterii actiunilor Banca Transilvania, BRD, care au atins si ele noi maxime istorice, acestora adaugandu-li-se Petrom si Petromidia.
Cele mai mari cresteri dintre SIF-uri au apartinut ieri SIF Oltenia si SIF Moldova, cu aproape 6% fiecare. SIF Oltenia si-a consolidat astfel pozitia de cea mai scumpa dintre SIF-uri incheind ziua la 2,17 lei/actiune, in timp ce SIF Moldova a incheiat la 1,85 lei/actiune.
SIF Muntenia a urcat cu 4,6% pana 1,35 lei/actiune, in timp ce celelalte doua SIF-uri au avut cresteri de cate 3,4%. Doar ieri valoarea de piata a SIF-urilor a castigat 70 de milioane de euro.
Rapoartele de analiza ale mai multor societati de brokeraj indica un pret corect de pana la 2,4 lei/actiune pentru SIF-uri si asta luand in calcul o valoare a pachetului de 6% detinut de fiecare SIF la BCR de 2-2,5 ori mai mare decat valoarea contabila a bancii.
Informatiile care circula pe piata privind ofertele depuse de cei sapte ofertanti in cursa pentru privatizarea bancii indica faptul ca investitorii au oferit pana de 3-4 ori valoarea contabila a bancii.
"Le-am spus clientilor ca eu cred ca SIF-urile vor ajunge la 2,5 lei/actiune", comenta ieri un trader al uneia dintre cele mai mari societati de brokeraj pe de piata.
Anterior analistii Goldman Sachs evaluasera BCR intre 3,8 si 5,8 mili