Ministrul Vasile Blaga lucreaza la un proiect de lege privind reforma administratiei publice locale. Una din prevederile proiectului stipuleaza infiintarea functiei de administrator public, caruia primarul ales al unei localitati ii poate delega din atributii.
Proiectul de lege pe care il pregateste ministrul Vasile Blaga vizeaza modificarea si completarea Legii 215/2001 privind administratia publica locala. Actul normativ prevede crearea unei functii noi: administratorul public. Astfel, la nivelul comunelor si oraselor, primarul poate propune Consiliului Local infiintarea functiei de administrator public.
Recrutarea, numirea si eliberarea lui din functia de administrator public se fac in baza unei proceduri specifice aprobate de catre primar. Administratorul public poate indeplini in baza unui contract de management, incheiat in acest sens cu primarul, atributii de coordonare a aparatului propriu de specialitate si/sau a serviciilor de interes general local.
Mai mult, primarul poate delega catre administratorul public, in conditiile legii, calitatea de ordonator principal de credite.
EFECTE POSIBILE. Care ar fi posibilele efecte negative ale acestei masuri daca va fi adoptata? Deturnarea vointei electoratului, inflorirea clientelismului, nepotismului si a cumetriilor, afacerilor pentru prietenii politici, gasirea unui tap ispasitor atunci cand serviciile locale sunt de proasta calitate.
Si aceasta pentru ca, asa cum se propune in proiect, administratorul public nu intra in categoria functionarilor publici, deci nu poate fi angajat prin concurs, ci depinde de vointa primarului. In al doilea rand, atributiile administratorului public nu sunt reglementate prin lege, ci fac obiectul unui contract de management.
Ori, contractul "este acordul intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau a sti