Ieri urma sa se desfasoare la Luxemburg o noua runda de negocieri a oficialilor europeni in vederea deblocarii problemei subventiilor agricole din cadrul Ciclului Doha lansat de OMC, si a masurilor pe care Uniunea trebuie sa le adopte fata de amenintarea gripei aviare. Reuniunea a fost organizata in special la insistentele Frantei, care s-a aratat extrem de nemultumita de masurile decise de catre comisarul european al Comertului, Peter Mandelson, fara consultarea prealabila a membrilor Uniunii Europene. Astfel, saptamana trecuta, reprezentantul american al Comertului, Rob Portman, anuntase la Zürich ca Statele Unite sunt gata sa accepte o scadere cu 60 la suta a subventiilor interne acordate agricultorilor, cu conditia insa ca si europenii sa opereze o scadere de 80 de procente. Ca raspuns, Mandelson a venit cu ideea unei scaderi de 70 la suta a ajutoarelor varsate de catre Bruxelles si a unei diminuari de pana la 50 la suta a taxelor vamale corespunzatoare la 8% din produsele agricole.
Acest fapt i-a nemultumit insa pe francezi, care i-au reprosat lui Mandelson incalcarea prevederilor PAC, precum si faptul ca SUA nu vor reduce taxele vamale decat pentru 1% dintre produse si ca deciziile au fost luate fara consultarea tuturor partilor implicate.
Pentru a-si spori sansele de a obtine o renegociere a problemei subventiilor agricole, Franta a trimis la Luxemburg patru ministri.
Presa franceza vorbeste chiar de posibile presiuni facute de catre Jacques Chirac asupra presedintelui Consiliului European, Jose Manuel Durao Barroso, prin intermediul unei scrisori adresate acestuia saptamana trecuta.
Ieri urma sa se desfasoare la Luxemburg o noua runda de negocieri a oficialilor europeni in vederea deblocarii problemei subventiilor agricole din cadrul Ciclului Doha lansat de OMC, si a masurilor pe care Uniunea trebuie sa le adopte fata de amenintarea