Foto: Karina Knapek Pasagerul. Nava pe puntea careia se duc si vin sperantele si spaimele locuitorilor Deltei de pe bratul Sulina. 72 de kilometri pana la primul teritoriu romanesc din calea pasarilor migratoare.
Pasagerul pleaca in fiecare zi de la dana 2 a portului Tulcea, la ora 13:30. El opreste acum la patru pontoane: Partizani, Gorgova, Crisan si Sulina. Cu unul mai putin. La urcarea pe vas se poate citi o avertizare. Pasagerul nu mai opreste la Maliuc, deoarece localitatea se afla in carantina.
CLOR SI VOTCA. Inainte insa de a pasi la bord, fiecare calator trebuie sa calce printr-o ladita in care este asezata o patura umeda si imbibata cu un praf care, dupa miros, nu poate fi decat clor. O minima masura de precautie pentru reducerea riscului ca la bordul pasagerului sa calatoreasca clandestin dusmanul numarul 1, virusul gripei aviare. De altfel, alte afise avertizeaza calatorii ca nu au voie sa urce la bord cu pasari.
Pasagerul Vrancea arata ca o adevarata menajerie, cu doar cateva minute inainte de a lua calea apei spre Sulina. Placi de rigips sau gresie, saci de porumb sau cartofi, genti de rafie de toate formele, marimile si culorile, sunt adunate toate pe puntea de la primul nivel si aproape ca impiedica accesul spre "Vrancea bar". Carciuma plutitoare este un compartiment al navei in care pe langa scaune si mese, ca si in celalalt salon, mai exista si un domn brunet, mustacios si cam ursuz care te poate servi cu o cafea, un suc, o bere sau cate ceva de ale gurii. Lucruri ieftine, impachetate in plastic cu tot cu E-uri. La 20.000 de lei suta de grame de votca te surprinde cand vezi ca o parte dintre calatori au cumparat bautura de pe uscat. Multi dintre barbati se imbujoreaza repede cu ajutorul alcoolului, dar si din cauza vantului care iti ustura pielea pret de o tigara sau doua pe pasarela vasului.
SPRE LUMEA PASARILOR. "Vrancea" s