Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) contesta, inca, momentul si abilitatea Guvernului de a emite ordonanta prin care a fost majorat pragul de detinere al actiunilor SIF. Prezenti, ieri, la dezbaterile purtate pe tema pietei de capital din Romania, reprezentantii "altor organisme de plasament colectiv in valori mobiliare" au subliniat precedentul periculos realizat prin aceasta ordonanta.
"Prin aprobarea acestei decizii guvernamentale s-a demonstrat ca o entitate exterioara poate interveni in interiorul unei societati cu capital exclusiv privat. Intr-o piata reglementata acest lucru nu poate exista. Nimic nu ar trebui sa poata modifica hotararile adoptate de consiliile de administratie ale societatilor private", a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
SIF-urile reprezinta una dintre potentialele atractii pe piata
In pofida cresterilor imediate, inregistrate la toate cele cinci societati, in zilele imediat urmatoare acestei decizii, reprezentantii SIF-urilor considera ca singurul efect vizibil in piata a fost reprezentat de transferurile efectuate de micii detinatori.
Cu toate ca decizia de majorare a pragului de detinere ar putea atrage investitorii "sofisticati", cei care actioneaza pe termen lung, exista si posibilitatea stimularii intrarii pe piata a investitiilor straine masive, dar pentru aceasta este necesara o restructurare reala a portofoliului societatilor de investitii si, mai mult, o evaluare justa a participatiilor.
Cuzman: Trebuie sa decidem daca vrem sa bem lapte sau sa mancam vaca
Dat fiind faptul ca SIF-urile se adreseaza investitorilor care nu au suficienti bani pentru a cumpara pachete de actiuni, dar dispun de suficiente fonduri pentru a investi intr-o astfel de societate, "cine a fost beneficiarul acestei ordonante", a intrebat Petre Pavel Szel, pr