Leul va continua sa se aprecieze si in 2006, pe fondul apropierii de integrare si al incheierii ultimelor etape de liberalizare a contului de capital, a anticipat viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu.
"Anticipez ca atractivitatea leului se va mentine ridicata in 2006. Nu doar pentru ca ne vom afla si mai aproape de integrarea in UE, ci si pentru ca procesul liberei circulatii a capitalurilor se va implini total in cursul viitoarelor 12 luni. Va fi liberalizat accesul nerezidentilor la titlurile de stat si accesul rezidentilor la operatiunile cu instrumente monetare pe pietele externe, deci inclusiv la operatiunile cu derivative in si din afara Romaniei, pe leu si alte valute. Este, deci, de asteptat ca leul sa fie in continuare cautat si, ca atare, intrarile de valuta pentru care se va solicita schimbul in lei sa creasca", a explicat oficialul BNR.
El a mai spus ca Banca Nationala nu avanseaza public nici o proiectie de curs in jurul careia si-ar construi politica valutara.
Din vara anului 2004, obiectivele politicii acesteia sunt stabilitatea preturilor si cea financiara. "Sunt unele persoane care interpreteaza faptul ca BNR comunica zilnic cursul de schimb ca si cum BNR l-ar stabili. De aici si solicitarea lor ca BNR sa tina cursul de schimb cat mai aproape de un anume nivel. Asta ar fi valabil daca BNR ar cumpara zilnic toata valuta de pe piata si ar si vinde toata valuta aflata in piata. Banca centrala este unul dintre operatori, alaturi de alte 40 de banci, societati financiare, fonduri de investitii si zeci de mii de clienti ai pietei valutare", a explicat Dijmarescu.
Volumul tranzactiilor zilnice de pe piata valutara a crescut de la o medie de 200 milioane euro, la inceputul anului 2004, la peste 500 milioane, in prezent, dar exista si varfuri de 700 - 900 milioane de euro pe zi.
In primul trimestru al anului 2004 puteam spune c