Din aproape 4000 de cereri pentru debransarea de la incalzirea centralizata, furnizata de Regia Autonoma de Termoficare (RAT), doar 946 s-au finalizat in 2005.
Pe piata nu se resimte un recul in achizitionarea de centrale si instalatii termice, insa managerii spun ca mai nou oamenii se orienteaza inspre incalzirea "la scara", in care apartamentele de pe o scara de bloc se racordeaza la o centrala proprie instalata in subsol.
Conform datelor RAT, in cursul anului 2005, 3.251 de clujeni au cerut debransarea de la sistemul de incalzire al regiei. Cu alte cuvinte, trei sferturi din numarul solicitantilor au renuntat pe parcurs la debransare, preferand sa ramana abonati la serviciile RAT. In mod normal acest fapt ar fi trebuit sa conduca la un recul pe piata vanzarilor de centrale termice.
Lucrurile nu stau asa, dovada ca piata clujeana este una destul de atipica si in acest domeniu. Mai mult, spun dealerii de sisteme termice, in Cluj se poarta mai nou sistemele de centrale de scara, care furnizeaza incalzire unui anumit numar de apartamente, sistem care se dovedeste foarte avantajos si mai ieftin pentru toata lumea.
Racordari la indemana
"Am renuntat sa ma debransez pentru ca nu i-am putut convinge pe vecini sa-si dea acordul pentru debransare si pentru a-mi instala centrala termica.
E mare scandal atunci cand cineva se debranseaza pentru ca pierderile din retea sunt mari si se impart la mai putini, deci cheltuielile cresc", a declarat Ion Berinde, unul dintre clujenii care in acest an au facut solicitare pentru a se debransa de la sistemul RAT si au renuntat ulterior la cerere.
In plus, alti clujeni in aceeasi situatie spun ca in fapt au renuntat si datorita costurilor mari ale instalarii unei centrale proprii.