RETETA DE AUTOR Bucate vorbite cu scriitoarea Maria Cristea Soimu RETETA DE AUTOR
Bucate vorbite cu scriitoarea Maria Cristea Soimu
"Parintii mei aveau o mica ferma in Odobesti", isi incepe povestea, cu un farmec pe care abia am inceput sa-l cunosc, scriitoarea Maria Cristea Soimu. Prevazator ca-ntotdeauna, tata participase constiincios la tot spectacolul lansarii ultimului volum al dumneaei din foaierul Teatrului National. Si tot la fel de constiincios imi adusese mie, venind agale pe bulevard in jos, coperta galbena lucind sub brat in soarele nu mai mare ca mamaliga din ultima zi de post.
Acum joc volumul intre palme, sub ochii de inox ai doamnei care-mi sta alaturi. "Acolo, la Odobesti m-am nascut si eu", isi continua ea istorisirea. "Nu era o ferma foarte mare, dar suficienta cat sa ne tina pe toti satui si mai ales ocupati de dimineata pana seara. Era foarte multa treaba. Nici nu se punea problema ca eu sa invat carte. Desi marturisesc ca imi placea foarte tare sa citesc. Aveam chiar un loc al meu intr-un nuc din fundul gradinii printre crengile caruia, ascunsa de privirile tuturor, reuseam sa citesc vara de dimineata pana seara. Iarna ma mutam in casa, langa vatra, asa ca mai trebuia sa fac si treburi prin gospodarie, fiindca tata nu stia de gluma!", zambeste si privirea ii fuge in celalalt colt al incaperii. Poate la o fotografie. Dar n-apuc sa ma intorc.
"Intr-o zi - aveam pana in zece ani - m-au lasat pe mine sa fac mancare! Mama, plecata cu muncitorii la vie. Ce-i drept imi lasase sarcini precise. Sa fierb fasole, sa fac mamaliga, sa strang ouale din cuibar, intr-un cuvant, tot ce o gospodina trebuia sa faca. Cand se intorceau ei la pranz, era musai sa fiu gata cu toate. Dar bineinteles ca eu m-am apucat de citit! Asa ca am uitat fasolea pe foc si s-a ars, mamaliga a iesit numai cocoloase, pentru ca am turnat o gramada de malai i