La inceputul acestei saptamani au luat sfarsit negocierile privind componenta noului guvern german de "mare coalitie". Corespondentul la Berlin al ziarului britanic "The Financial Times" aprecia ca autoritatea Angelei Merkel, in calitatea sa de sef de guvern, a fost de la inceput lezata, ea fiind nevoita sa faca fata si chiar sa accepte compromisuri cu rivalii din propria-i coalitie.
Nominalizarile facute demonstreaza ce mare pret a trebuit sa dea "baronilor" regionali pentru a le obtine suportul, in lupta dura dintre candidatii partidului sau, UCD, si cei ai social-democratilor. Cei sase ministri din partea UCD, ce se vor alatura celor opt ministri din partea SPD, nu includ decat doi aliati fideli ai Angelei Merkel, respectiv Annette Scahvan si Ursula von der Leyden, in calitatea lor de ministri ai Educatiei si, respectiv, Familiei.
Proeminentii ei rivali, in frunte cu Edmund Stoiber, presedintele Uniunii Social-Crestine (UCS), partidul "frate" al UCD in landul Bavaria, au reusit sa ia cele mai importante portofolii din cele ce le reveneau.
Stoiber, asa cum se stia deja, a primit importantul portofoliu al Economiei. Un alt politician social-crestin, Horst Seehofer, candva virulent critic al Angelei Merkel, a fost desemnat pentru functia de ministru al Agriculturii. Cu Seehofer, declara un lider al liberalilor germani, SPD va avea nu opt, ci noua ministri in viitorul cabinet. Heinrich Wilhelm Ronsoehr, membru al conducerii UCD, declara ieri, dezamagit, ca asa cum stau lucrurile,"toti cei care in trecut s-au opus accesului Angelei Merkel la functia actuala au intrat in noul guvern", ceea ce anunta vremuri grele pentru aceasta.
Un alt potential provocator de dispute in viitorul cabinet este considerat de corespondentul ziarului britanic amintit Franz Josef Jung, liderul organizatiei UCD din statul Hessa, desemnat ministru al Apararii.