Editura Gallimard a publicat în acest an două lucrări complementare, care revoluţionează studiile de medievistică în particular şi pe cele circumscrise ,noii istorii" în general: Lettres des deux amants. Attribuées ŕ Héloďse et Abélard, în traducerea şi prezentarea lui Sylvain Piron, şi Héloďse. L'amour et le savoir de Guy Lobrichon.
,Noua istorie", termen folosit pentru prima dată de Jacques Le Goff şi de emulii săi, grupaţi în anii '80 în redacţia revistei Annales. Économies, Sociétés, Civilisations, a impus, pe lângă interesul arătat realităţii sociale şi tematica axată pe grupurile sociale şi pe continuităţile, permanenţele şi evoluţiile lente, privilegierea ca domeniu de cercetare a Evului Mediu. Astfel, din perspectiva ,noii istorii", cele două volume abordează fascinanta temă a ,Evului Mediu amoros", primul dând la iveală cea mai consistentă corespondenţă particulară de la începutul veacului al XII-lea, circumscrisă temei predilecte a studiilor de literatură medievală - l'amour courtois, iar cel de-al doilea comentând, în tradiţia Annalelor, statutul cuplului erotic, cu miză pe imaginarul feminin.
Tema iubirii medievale - căreia cele două lucrări îi oferă noi oportunităţi de analiză - se ataşează unei caracteristici esenţiale a ,omului medieval": penitenţa. ,Chiar dacă nu este călugăr, penitent prin excelenţă, chiar dacă nu este obsedat de ideea că munca este o pedeapsă, omul medieval, condiţionat de concepţia asupra păcatului ce i-a fost insuflată, caută în penitenţă mijlocul de a-şi asigura mântuirea" spune Jacques Le Goff. Omul Evului Mediu este gata oricând să răspundă la o calamitate, dar şi la un şoc evenimenţial de tipul pasiunii amoroase, printr-o penitenţă excepţională - cum este şi cazul cuplului din volumele în cauză. În plus, dogma şi practica creştinismului medieval fac din om o fiinţă complexă, constituită prin unir