Parada modei, in curtile liceelor(Foto: )
Inceputul anului scolar a marcat, cel putin in unitatile de invatamant din municipiul Mangalia, un nou „sezon" al „paradei modei". Lipsa obligativitatii uniformei scolare in ciclul gimnazial, dar mai ales in licee, duce, in fiecare zi, la un conflict mocnit profesori-elevi sau chiar elevi-elevi.
„Toale" de zeci si sute de euro pe de o parte, purtate de copii de bani gata, contrasteaza cu hainele mult mai modeste ale unora dintre profesori sau colegi de clasa.
Problema este cunoscuta: un procent foarte mare dintre profesori, elevi si parinti aproba introducerea uniformei scolare „personalizate" pentru fiecare unitate scolara, dar pana in prezent nu a fost adoptat un articol concret in vreunul din regulamentele scolare locale prin care sa se specifice obligativitatea uniformei.
Cea mai acuta problema cu privire la modul de a se imbraca al elevilor apare mai ales in ciclul liceal, desi sunt tot mai dese cazurile in care, in scoli generale, pustoaice de clasele VII-VIII vin imbracate dupa „ultimul racnet" si machiate dupa „catalog".
Adolescentii, fie ca e vorba de fete, fie de baieti, repugna pana si ideea de uniforma, considerand-o terna, lipsita de culoare si plicticoasa. „Am propriul meu stil de a ma imbaca, pe care mi l-am „format" in ani de zile", a declarat pentru „Replica" Mihaela S., o eleva de 17 ani din cadrul Liceului Teoretic „Callatis".
„Cred ca, daca as purta uniforma, pur si simplu as simti ca ma sufoc si nu m-as mai putea exprima liber". Parerea adolescentei reprezinta un laitmotiv al „curentului" impartasit indeosebi de elevi, dar si de unii profesori – obligativitatea uniformei in scoli ar duce la ingradirea liberei