In perioada razboiului mondial, unul dintre cele mai interesante fenomene a fost ascensiunea partidelor comuniste in Balcani. Acestea au participat la miscarile de rezistenta contra ocupantului german si italian, monopolizandu-le. In perioada razboiului mondial, unul dintre cele mai interesante fenomene a fost ascensiunea partidelor comuniste in Balcani. Acestea au participat la miscarile de rezistenta contra ocupantului germano-italian, monopolizandu-le. In Iugoslavia, Albania si Grecia comunistii s-au remarcat fara sprijinul Moscovei.
Partizanii balcanici
In perioada interbelica, Peninsula Balcanica nu a avut parte de regimuri politice tocmai democratice. Toate statele au trecut fara mari prefaceri de la democratie la totalitarismul de dreapta. Atat regimurile democratice initiale, cat si cele autoritare, au avut ca numitor comun respingerea comunismului. Astfel ca, partidele locale din Grecia, Bulgaria sau Iugoslavia afiliate la Comintern au functionat in ilegalitate la scurt timp dupa ce au fost create. Insa in anii razboiului, in tarile ocupate de Germania si Italia (Grecia, Albania si Iugoslavia) comunistii s-au remarcat in contextul in care s-au asociat activ la miscarile de rezistenta.
RAZBOI IN BALCANI. Initial, Balcanii nu au facut parte din planurile de expansiune in Europa ale Germaniei naziste. Insa aliatul de baza al lui Hitler, Benito Mussolini, s-a aventurat periculos intr-un razboi cu Grecia, pe care nu a reusit sa-l castige singur. Astfel ca, Germania a fost nevoita sa-si "indrepte atentia" si spre sudul Europei, pentru a rezolva "boacana" facuta de Mussolini. La inceput, Hitler a "propus" Iugoslaviei sa adere voluntar la "Axa Roma-Berlin", pentru ca trupele germane sa poate trece spre Grecia. Pentru moment, la 25 martie 1941, guvernul iugoslav a acceptat intelegerea. Dar fortele politice de opozitie si o parte din corpul ofi