Directorul executiv al Combinatului Siderurgic Resita (CSR), Constantin Radu, si-a anuntat demisia cu o zi inainte ca Guvernul sa anunte castigarea procesului de la Curtea Internationala de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala din Washington, intentat de fostul investitor "Noble Ventures".
Singurii martori din judetul Caras-Severin au rupt tacerea si au oferit presei informatii inedite referitoare la felul in care s-a derulat cauza.
In timp ce liderul sindical Iancu Muhu isi vede confirmate acuzele, muncitorii care au mai ramas in combinat se pregatesc sa participe, saptamana asta, la inaugurarea instalatiei de desprafuire, ocazie cu care asteapta sa afle si vesti de la noul director executiv.
Despre demisia lui Constantin Radu se vorbeste in combinat ca a venit dupa sedinta de la inceputul saptamanii trecute, condusa de Adrian Popescu. Se spune, neoficial, ca de vina ar fi planul investitional pentru anul viitor si in mod deosebit finalizarea la termenul anuntat a instalatiei de turnare continua.
Oficial, Radu a demisionat din motive familiale. La doar o zi de la demisie, a venit anuntul Guvernului Romaniei privitor la castigarea procesului de la Washington. Firma americana poate cere anularea deciziei invocand incalcarea drepturilor procedurale, numai ca, pana atunci, instanta a decis impartirea costurilor arbitrale intre cele doua parti din proces.
Vasile Cretan, directorul Casei de Pensii Caras-Severin, a fost unul dintre martorii Statului Roman in acest proces, alaturi de Dumitru Miu, de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Acestia au reprezentat cele doua institutii care au inaintat cerere de reorganizare a CSR in perioada cand "Noble Ventures" mai detinea societatea.
Cretan sustine ca, in 2000, contractul s-a