Ieri dupa-amiaza, Laboratorul Comunitar Weybridge a confirmat prezenta temutului virus H5N1 si in cazul pasarilor de la Maliuc. Porumbeii gasiti in Bucuresti nu au insa gripa aviara.
"Atat la probele provenind de la lebada, cat si de la gaina trimise sambata seara in Marea Britanie avem confirmarea ca e vorba de virusul H5N1 inalt patogen. Acelasi tip de virus ca la Ceamurlia de Jos si ca in Asia", a anuntat ieri dupa-amiaza Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii.
GATA TREABA. Acest rezultat confirma practic existenta celui de-al doilea focar de gripa aviara in Romania. Insa aceasta veste nu mai conteaza foarte mult, daca tinem seama de faptul ca la Maliuc toate pasarile domestice au fost deja ucise, iar medicii veterinari au facut si dezinfectia finala. Ca si la Ceamurlia de Jos, la Maliuc se asteapta acum sa treaca sapte zile de la dezinfectia finala pentru ca in gospodarii sa fie "plantati" puii-cobai. Daca acestia supravietuiesc patru saptamani, inseamna ca focarul a fost neutralizat si, in 21 de zile, va fi inchis. Daca puii mor, se reia dezinfectia.
MONITORIZARE. "Din momentul acesta nu mai trebuie sa trimitem alte probe la Londra, daca ele provin din cele doua focare - Ceamurlia si Maliuc - pentru ca nu se justifica cheltuielile", a declarat Flutur. Confirmarea de la Weybridge va mai fi ceruta doar daca apar cazuri pozitive pe o raza de 10 kilometri in jurul focarelor sau in alte zone. "Din momentul acesta ne concentram pe supraveghere. Dar masurile luate pana acum raman valabile", a declarat Flutur.
MORTALITATE. "Ceea ce este bine e ca nu avem semnale ca focarele s-ar extinde spre partea de vest a tarii si a judetului Tulcea", a adaugat Flutur. El a spus ca asteapta acum rezultatul testelor virusologice pentru lebedele gasite moarte langa satul C.A. Rosetti, dar si pentru alte 15 lebede moarte recoltate alaltaieri de la Popina, langa