O delegatie de experti ai FMI va veni, astazi, la Bucuresti pentru a discuta revizuirile la acordul cu Romania, intrerupt dupa introducerea cotei unice de 16%.
Programul cu Fondul Monetar International (FMI) va continua pana la mijlocul anului viitor, cand Romania va iesi din aceasta forma de colaborare cu institutia internationala, iar relatia va continua prin consultari anuale. "Acordul este necesar prin faptul ca UE a incredintat FMI sarcina de a veghea asupra economiei romanesti. Sub acest aspect este nevoie in continuare de bune relatii cu Fondul, daca insa se va decide o intrerupere a acordului cu FMI, este de preferat ca aceasta sa fie amiabila.", ne-a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar. Actualul program cu FMI va fi ultimul de tip stand-by si va fi urmat de o relatie bazata pe consultari anuale, conform articolului IV din statutul FMI, la fel ca in cazul statelor mai dezvoltate. Incheiat in luna iulie a anului trecut, actualul acord stand-by ofera Romaniei posibilitatea sa acceseze fonduri de circa 400 de milioane de dolari. Autoritatile de la Bucuresti au decis insa sa considere acordul ca fiind unul de tip preventiv, in care tragerile de fonduri de la FMI ca nu fie efectuate decat in cazuri de evenimente neprevazute.
Negocierile pe tema acordului au fost intrerupte in primavara acestui an, in principal din cauza temerilor expertilor internationali privind capacitatea redusa de compensare a scaderii veniturilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare de 16%.
O delegatie de experti ai FMI va veni, astazi, la Bucuresti pentru a discuta revizuirile la acordul cu Romania, intrerupt dupa introducerea cotei unice de 16%.
Programul cu Fondul Monetar International (FMI) va continua pana la mijlocul anului viitor, cand Romania va iesi din aceasta forma de colaborare cu institutia internationala, iar r