Dupa Ceamurlia de Jos, localitatea Maliuc devine oficial cel de-al doilea focar de gripa aviara din Romania, dupa cum arata rezultatele sosite ieri de la laboratorul de referinta din Weybridge, Marea Britanie. Vestea nu reprezinta insa o mare noutate, intrucat autoritatile se asteptau la acest verdict. Virusul, identificat ca fiind de tipul H5 de catre expertii Laboratorului National din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, a fost izolat vinerea trecuta, pe data de 15 octombrie, suspectandu-se inca de atunci ca este identic cu cel de la Ceamurlia de Jos, adica H5N1, de inalta patogenitate. In acest interval de o saptamana, autoritatile au impus masuri stricte de carantina, de izolare si dezinfectie. La ora aceasta, in Maliuc, localitate tulceana mica, de pana la 70 de case, s-a incheiat operatiunea de ucidere si incinerare a pasarilor. "Se confirma cel de-al doilea focar al gripei aviare. Important este ca am actionat la Maliuc asa cum trebuia", a declarat, ieri dupa-amiaza, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Practic, din Ceamurlia si din Maliuc nu mai trebuie sa mai trimitem alte probe in Anglia, pentru ca nu se mai justifica cheltuielile. Daca vor aparea cazuri noi pe o raza de 10 km de la focare, atunci da", a adaugat ministrul. Intre timp, Comandamentul Antiepizootic Central va pastra legatura cu Oficiul International pentru Epizootii, iar patrularile in Delta au fost intensificate.
Alte trei posibile focare
Dupa C.A. Rosetti, unde au fost depistati marti anticorpii gripei aviare, trei noi posibile focare de gripa aviara este posibil sa fi aparut in zona Deltei Dunarii. De aceasta data nu in gospodariile oamenilor, ci in randul pasarilor salbatice.
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ieri dimineata ca, marti seara, au fost gasite moarte la Obretinu Mic 15 lebede, in Caraorman, 4 rate salbatic