Costurile prea mari presupuse de spitalizare trebuie reduse prin extinderea activitatii de prevenire, cu accent pe medicina primara si a celei din ambulatoriul de specialitate, declara recent, in confe-rinta de presa a PNL Giurgiu, dr.
Bazil Stoica, consilier judetean PNL, aratand ca la Spitalul Judetean sunt prea multe cazurile de urgenta majora care sunt rezolvate prin eforturi deosebite si cu cheltuieli mult prea mari fata de cele care s-ar face daca bolnavii s-ar prezenta mai devreme la medicii de familie.
Pe de alta parte, Spitalul Judetean se confrunta cu numeroase cazuri sociale, bolnavi din randurile persoanelor fara locuinta si fara venituri care, in sezonul rece, au ajuns sa reprezinte intre 10- 20% din internarile de la spital.
"Pe langa faptul ca se cheltuie foarte mult cu spitalizarea acestor oameni, internarile sunt de lunga durata si se repeta in cele mai multe situatii, acestia revenind la scurt timp dupa externare, fiindca nu au posibilitatea sa urmeze tratamentul prescris. In plus, de cele mai multe ori, a-i externa inseamna a-i reda strazii, si este sigur ca in scurt timp ei vor reveni la spital," spune dr. Bazil Stoica.
El a aratat ca preconizata relansare a reformei in sanatate va duce, printre altele, la cresterea importantei medicilor de familie si a asistentei medicale in teren la care trebuie sa se adauge masuri de cointeresare a medicilor, mai ales pentru aceia care trebuie sa profeseze in alte localitati decat cele de domiciliu, in special in mediul rural. "Multi dintre medicii de la spitalul din Giurgiu sunt navetisti din Bucuresti si, de-a lungul timpului, asa cum s-a mai intamplat, vor gasi angajamente in Capitala.
In perspectiva transformarii Spitalului Judetean in spital de urgenta, dar si a preluarii spitalului de catre C