Dan LUNGU
Baieti de gasca
Prefata de Luminita Marcu, Editura Polirom,
Colectia „Ego.Proza“, Iasi, 2005, 238 p.
Dan Lungu (n. 1969) este deja un scriitor matur, exersat in toate genurile literare (poezie, proza, teatru), trecut de virsta debutului, desi a publicat in colectia „Ego.Proza“ a Editurii Polirom si a fost considerat cap de serie pentru tinara generatie de scriitori promovata de aceasta colectie. Se pare ca Baieti de gasca (proza scurta) este urmarea rara si fericita a unei burse acordate autorului ca scriitor in rezidenta la Viena, in vara anului 2004, de catre Fundatia Kulturkontakt din Austria. Dan Lungu este, de asemenea, unul dintre cei 12 scriitori care ne reprezinta anul acesta la editia dedicata Romaniei a festivalului francez Les Belles Etrangères. De altfel, romanul sau, Raiul gainilor, aparut la Editura Polirom in 2004, a fost tradus in franceza la Editions Jaqueline Chambon (2005) cu titlul Le Paradis des poules.
Cartea contine 11 texte scrise in registre foarte diferite, cu voci si perspective narative dintre cele mai diverse, ca pentru a proba virtuozitatea artistica evidenta. Ultimele doua sint un soi de reportaje la granita dintre fictiune si realitate, care tematizeaza in fond „distanta iluzorie dintre fictiune si realitate“ – conform parantezei din titlul ultimului text, O englezoaica la Pascani (sau despre distanta iluzorie dintre fictiune si realitate).
- Oralitate si autenticism
Dan Lungu scrie proza scurta extraordinara. Nervoasa, percutanta, diversa, se citeste pe nerasuflate. E vreun secret la mijloc? Nu, e atit de simplu: e vorba de o proza caragialesca, orala, de observatie sociala, umoristica, dar aratind de fiecare data si reversul medaliei, tristetea, deziluzia, tragedia cotidiana. Este, poate, genul de proza care nu se uzeaza, nu se demodeaza niciodata, precum un cl