Tine cel mai bine de cald! Fiindca pastreaza in casa caldura pe care o platesti
"Platim 100% din energia termica, dar beneficiem doar de 40-50% din aceasta", astfel suna o declaratie facuta de ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Una dintre cauzele pierderilor de energie care ne priveste este izolarea deficitara a apartamentelor. Se pierde aproape jumatate din energia termica, din cauza ferestrelor si a usilor, motiv pentru care investitiile in izolare ar trebui sa constituie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Daca pana acum, pierderile de caldura prin ferestre nu au facut obiectul unor preocupari speciale, iar de izolatia fonica nici macar nu se amintea, in prezent, altfel stau lucrurile. Realizand importanta izolarii termice, autoritatile au dat Ordonanta Guvernamentala nr. 29 din 2000, devenita intre timp lege, care prevede obtinerea certificatului energetic pentru orice constructie noua, precum si pentru cele care intra in programe de reabilitare, atestandu-se astfel performanta energetica a acestora, respectiv: izolarea termica, randamentul energetic al echipamentelor.
Ne vom opri in acest material, ajutati de informatiile furnizate de specialisti de la Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), asupra pierderilor de caldura generate de proasta izolare a ferestrelor.
CEA MAI EFICIENTA, TAMPLARIA TERMOIZOLANTA Cea mai eficienta metoda de reducere a pierderilor de caldura este inlocuirea tamplariei vechi cu tamplarie termoizolanta din PVC, aluminiu sau lemn stratificat. Preturile sunt diferite, in functie de calitatea si caracteristicile tehnice ale sistemelor de profile incluse. Toate aceste ferestre asigura un coeficient de transfer termic scazut, diferentele fiind date de materialul din care sunt realizate, proprietatile feroneriei incluse, calitatea montajului.
Geamul termoizolator, sau "termopan"