Senatorii din Comisia juridica au incercat din nou sa il convinga pe ministrul Justitiei ca insulta si calomnia trebuie mentinute in Codul penal.
Ei au reluat astfel discutiile de saptamana trecuta, insa nici de data aceasta nu au reusit sa ajunga la un acord. Dezbaterea va fi reluata saptamana viitoare, cand ministrul Justitiei va trebui sa aduca o statistica, in care sutele de condamnari pentru calomnie pronuntate in anul 2004 sa fie defalcate pe doua categorii: presa si persoane fizice. Se spera ca aceasta statistica sa fie cheia care sa rezolve dilema dezincriminarii calomniei.
Dezbaterile au continuat si ieri, in acelasi ton ca si cu o saptamana in urma. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a pledat pentru eliminarea din Codul penal a insultei si calomniei, raspunderea in aceste cazuri urmand sa fie civila. Macovei a aratat ca textele din Codul penal privind insulta si calomnia au cazut in desuetudine si nu se mai aplica in majoritatea tarilor europene.
In opinia ministrului, Romania nu trebuie sa astepte o rezolutie a Consiliului Europei pentru dezincriminarea calomniei si sa renunte la mentalitatea de a face schimbari numai in urma presiunilor externe.
Reprezentantii PSD raman insa consecventi punctului lor de vedere: diferentierea calomniei pentru mass-media, pe de o parte, si pentru persoane fizice si juridice, pe de alta parte.
Senatorul PSD Doru Ioan Taracila s-a pronuntat categoric impotriva dezincriminarii penale a calomniei, afirmand ca fiecare cetatean are dreptul sa fie protejat. El a remarcat ca la dezincriminarea calomniei este "pusa" in fata presa, ca si cum aceasta infractiune ar putea fi savarsita doar de presa, sau ca si cum textele din Codul penal vizeaza doar aceasta categorie. Propunerea lui Taracila este ca la articolul 206 din Codul penal, privind calomnia, sa fie adaugat textul constitutional care prevede c