Principala cauza a numarului redus de contracte de leasing este concentrarea pietei IT in cateva sute de organizatii mari."
Florin Talpes,
presedinte ANIS
Secretul gigantului in retail Wal-Mart nu consta doar in volumele uriase de marfa rulate zilnic, care ii permit o politica de preturi agresiva. Ci si in controlul strict, in timp real, al stocurilor, a distributiei si comenzilor, 24 de ore din 24, in toate cele 5.170 de magazine pe care le detine in lume.
Acest lucru e posibil prin intermediul uneia dintre cele mai performante infrastructuri IT existente la ora actuala la nivel mondial.
Marile companii producatoare de software au inteles ca miza afacerilor se muta in Est, unde companiile medii vor concura intr-un mediu din ce in ce mai competitv.
"Europa Centrala si de Est a atras investitii straine directe de 35 de miliarde de dolari, pana acum, iar China, de 37 de miliarde", spune Nenad Pacek, director pe Europa Centrala si de Est la Economist Intelligence Unit, in cadrul unui seminar Microsoft.
Fara indoiala, companiile medii si chiar cele mici au ajuns sa aiba aceleasi nevoi de infrastructura IT performanta fara a avea resursele financiare ale marilor corporatii. De unde finantare? Piata romaneasca a leasingului IT e cvasi inexistenta. "Sunt foarte putine contracte pe IT.
Societatile de leasing se tem de deprecierea morala rapida a produselor si de faptul ca nu exista mecanisme de control al riscurilor", spune Bogdan Paraschiv, directorul firmei de brokeraj financiar BP Financial.
Piata leasingului de abia incepe sa se deschida catre astfel de solutii de finantare a achizitiilor de tehnologie a informatiei. "Costurile sunt deocamdata mai mari decat in cazul leasingului pentru alte produse. Dobanda ajunge pana la 25-30%, iar durata contractelor nu trece de un an sau un an