"Ultimele date, cele din august, atesta ca, in judetul nostru, castigul salarial mediu brut s-a situat la 975 de lei noi, iar cel net la 746 de lei. Daca impartim la 3,5 lei, cat e un euro, rezulta ca un clujean ajunge, in medie, la un venit net de 213 euro.
Clujul are un nivel salarial usor mai ridicat decat media pe tara, de 963 de lei", ne-a informat directorul Directiei de Statistica a Judetului (DSJ) Cluj, Codrea Pop. Salariile cele mai mari se inregistreaza, in Romania, in intermedierile financiare – 2382, transportul aerian – 1669 de lei "in mana", fabricarea tutunului – 1633 de lei, asigurari – 1455 de lei, energie – 1302 de lei.
"La Cluj, un aport il are prezenta firmelor din domeniul tehnologiei informatiei (IT).
Avem si o mai mare forta de munca bine calificata. In plus, s-au creat resurse si pentru majorarea veniturilor personalului din sectorul bugetar, in decembrie 2004 - august 2005", a explicat Pop. In medie, fata de august 2004, castigul salarial s-a apreciat cu 25%. In ultima vreme, Clujul a devenit tinta preferata a unor companii multinationale din alte orase.
De exemplu, concernul Siemens, care are o capacitate de productie in Timisoara, a efectuat mai multe actiuni de racolare a studentilor sau absolventilor de la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca.
Un programator la Siemens porneste de la un salariu de 1600-1800 RON, la care se adauga o suma de relocare in Timisoara, care poate ajunge la un salariu. Daca ajunge pe postul de sef de grup la Siemens, care are in subordine 20 de IT-isti, salariul sau se apropie de 5000 de lei, adica de aproape 1500 de euro.
Bataia pe specialisti dintre dintre cele doua orase va continua o data cu patrunderea, la Cluj, a concernului american Em