Structura pietei de capital din Romania se va schimba in urmatorii ani, in conditiile in care majoritatea companiilor care se vor lista la Bursa de Valori vor proveni din sectorul serviciilor.
Tendinta de crestere a ponderii sectorului de servicii in capitalizarea Bursei de Valori este evidenta, in conditiile in care 11 din cele 13 societati listate in ultimii ani provin din sectorul serviciilor, arata un studiu realizat de societatea de brokeraj Intercapital Invest.
"In acest moment este clar ca structura pietei de capital va inregistra modificari in urmatorii ani, ceea ce nu se stie inca este ritmul in care se vor produce aceste modificari. Daca dezvoltarea se va realiza exclusiv pe baza sectorului privat, ritmul va fi mai lent, insa daca statul va da si el o mana de ajutor prin listarea unora dintre companiile mari la care detine actiuni, schimbarile ar putea fi chiar spectaculoase", considera Razvan Pasol, presedinte Inter Capital Invest.
Pasol considera ca structura pietei de capital trebuie sa se modifice pentru a reflecta structura actuala din economie, unde serviciile detin cea mai importanta pondere. Tonul a fost dat de companiile din sectorul serviciilor financiare, care au fost mai deschise la ideea listarii pe piata de capital, ajungand sa detina in prezent aproape o treime din capitalizarea BVB. In schimb, celelalte ramuri din domeniul serviciilor sunt foarte slab reprezentate la Bursa, cu doar 0,2% din capitalizare.
Din acest punct de vedere, listarea in acest an a retailerului IT Flamingo International a reprezentat o premiera pentru piata de capital romaneasca, care va deschide calea pentru noi listari.
"In acest moment exista suficiente companii private mari in turism, imobiliare, retail, alimentatie publica si comert exterior, precum si societati de distributie sau de consultanta, care inde