Cei 400 de angajati de la Portelanul au refuzat sa mai intre in fabrica, in semn de protest fata de neincasarea salariilor incepind cu luna iulie. Oamenii se pling ca au datorii la intretinere si ca nu au cu ce sa-si trimita copiii la scoala.
Ei sustin ca sunt bataier de joc a patronatului, care refuza sa plateasca nu doar salariile curente, ci si concediile medicale sau indemnizatiile pentru cresterea copilului.
Angajatii Portelanul acuza conducerea fabricii, dar si pe proprietarul acesteia, Catalin Chelu, ca ar fi devalizat societatea si ar fi transferat ilegal in conturile altor firme banii incasati in urma valorificarii produselor fabricate la Dorohoi.
"Suntem acum in faliment. Patronul face niste magarii cu banii nostri. Noi muncim, marfa facuta de noi este vinduta, iar banii se duc in conturile lui, iar noi nu ne luam nici salariile", a spus Alexandru Palimaru, liderul sindical de la Portelanul.
Conducerea firmei i-a anuntat pe oameni ca, daca nu se vor intoarce la munca, iI va trimite in somaj. In acelasi timp, oamenii au fost informati ca nu isi vor primi salariile restante.
"Solutia este sa ne dea in judecata, iar daca vor cistiga isi vor primi salariile", a declarat directorul economic de la Portelanul, Iulian Ilies. In aventualitatea cistigarii procesului, oamenii se pare ca nu vor mai avea pe ce pune mina, pentru ca toate activele fabricii au fost vindute. Directorul Ilies crede ca oamenii vor putea obtine salarii din vinzarea marfii de pe stoc.
Sindicatul a deschis deja o actiune in instanta pentru a cere plata salariilor pe ultimele patru luni. Portelanul a fost privatizata in 1999, fiind cumparata la acea vreme cu doar 400 de milioane de lei. Proprietarul Portelanul Catalin Chelu detine si pachetul majoritar de actiuni de la UPSS Botosani. Cei 400 de angajati de la Portelanul au refuzat