Blocurile comuniste impiedica dezvoltarea pietei de internet wireless.(Foto: )
Cluj Napoca, cel mai dezvoltat oras din Ardeal, nu e atragator pentru investitorii in retele internet wireless. In schimb, atragator in acest sens este un oras de 8.000 de locuitori, Salonta (Bihor) sau orasele din sudul tarii. Printre motive se numarasi perioada comunista.
Pentru ca are cel mai mare numar de blocuri din pereti prefabricati pe kilometru patrat din Transilvania, Clujul nu este un oras fezabil pentru retelele wireless. „Semnalul nu trece prin peretii de beton.
La un bloc ar trebui sa instalam cateva acces-point-uri pentru cateva calculatoare, cel mai ieftin e o suta de dolari, se ajunge la cateva sute", a explicat Mihai Marginean, expert service la un internet-provider prin cablu din Cluj Napoca.
„Wireless ce avem sunt antenele radio, avem de 3,5 megahertzi, dar le folosim ca sa legam doua puncte intre ele, deci tot prin cablu furnizam Internet-ul", a declarat Marginean.
Sysco SRL Bucuresti, firma condusa de Paul Lefter, nu este interesatain extinderea retelelor sale wireless in Cluj. „Sunt costuri mari si nu le putem acoperi prin cererea de acolo", a declarat un angajat al biroului de service. Cu toate acestea insa, Sysco ofera servicii wireless in capitala. „Doar aici", a declarat Daniel Macov, angajat al departamentului de service.
RCS & RDS nu au servicii de internet wireless. Un numar de peste un milion de clienti din Romania, Slovacia si Ungaria beneficiaza de serviciile internet ale grupului de firme. Conexiunile direct prin retele radio la client sunt oferite, din informatiile noastre, exclusiv de RCS & RDS in Cluj.
„Conexiunea prin radio e mai lenta, de aceea clientii prefera o conexiune stabila prin fibra optica", a explicat Andreea sut, responsabil in cadrul depart