Statul a acordat Rafo "inlesniri" care au depasit, potrivit estimarilor unui audit al Curtii de Conturi, 3.600 miliarde lei vechi, a declarat ieri Dan Drosu Saguna, presedintele institutiei.
Saguna, care a prezentat ieri concluziile unui raport de evaluare a doua privatizari controversate, Rafo Onesti si Aro, a precizat ca a gasit nereguli grave in activitatea institutiei responsabile, cu accente penale.
Astfel, semnarea contractului de privatizare a Rafo s-a facut fara aprobarea Guvernului, APAPS a renuntat la obligativitatea unor investitii de 70 milioane dolari asumate de cumparator, rafinaria a fost subevaluata si s-au acordat facilitati fiscale cumparatorului.
"In privatizarea Rafo Onesti, nici vanzatorul - APAPS, nici cumparatorul - Imperial Oil si Canyon Servicos nu si-au respectat obligatiile prevazute in clauzele contractuale, nu am putut stabili elemente de complicitate, dar am identificat persoanele si o valoare estimata a prejudiciului adus statului roman, inclusiv prin inlesnirile la plata de care a beneficiat societatea, inclusiv cu
implicarea unor persoane din conducerea APAPS", ne-a declarat ieri, Saguna. El nu a nominalizat persoanele incriminate si nici suma totala a pierderilor provocate bugetului de stat. Presedintele Curtii spune ca s-a autosesizat in iarna anului 2004; actiunea de control efectiv a inceput, insa, in primavara acestui an si s-a derulat pe parcursul a sase luni.
"Trebuia sa iesim cu concluzii serioase pentru ca Raportul merge in Justitie, privatizarile au fost extrem de complexe atat la Rafo, cat si la Aro Campulung, in timp ce oamenii au fost putini la Curtea de Conturi", a subliniat Saguna. Oficialii AVAS ne-au declarat ca au primit raportul de audit al Curtii miercuri seara, analizeaza documentul, dar nu au inca un punct de vedere.
"Nu este un raport de cont