Dupa cartonasul galben primit de ministrul Finantelor Sebastian Vladescu de la comisarul european pentru Buget-Finante, Dalia Grybauskaite, pe tema pretului de referinta la tigari, Romania ar putea primi o noua avertizare de la Bruxelles pentru "taxa pe viciu". In Uniunea Europeana nu exista o astfel de taxa, singura tara care a adoptat o asemenea masura fiind Turcia.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a propus marti introducerea, de anul viitor, a unei taxe pe viciu de 0,15 euro pentru fiecare pachet de tigari si de 0,25 de euro la fiecare jumatate de litru de bautura alcoolica ori spirtoasa, prin care sa fie finantat bugetul Sanatatii.
Nicolaescu spera ca introducerea contributiilor pentru sanatate din partea producatorilor si a importatorilor de tutun si produse din tutun, precum si a celor din domeniul bauturilor spirtoase ar putea aduce 200 milioane euro la bugetul sanatatii.
Fondul constituit din aceste taxe va fi utilizat pentru doua obiective majore: investitii in infrastructura sistemului de sanatate (in pondere de 75 la suta) si programele nationale de sanatate (in pondere de 20 la suta). O pondere de cinci la suta va fi destinata crearii unui fond de interventie in cazuri de necesitate (epidemii, pandemii, calamitati naturale).
Statele membre ale UE nu agreeaza o asemenea taxa, preferand sa finanteze fondurile de sanatate printr-o parte a sumelor colectate din accize. "Una este practica, altele sunt reglementarile UE.
In general, desi nu exista nici un text care sa interzica o asemenea taxa, statele europene prefera sa finanteze sanatatea din accize si nu din noi taxe indirecte", a declarat, pentru "Averea", fostul negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Leonard Orban.
La solictarea Uniunii Europene, s-a decis ca in legea finantelor publice, la articolul 10, sa se elimine t