- Eugen Nicolaescu, criticat dur pentru Legea farmaciei
- Simona Duran (ARFR): Actul normativ contravine unei piete concurentiale
- Clara Popescu (Colegiul Farmacistilor): Cati farmacisti vor avea bani sa cumpere unitatile din cadrul lanturilor de farmacii?
Legea farmaciei, propusa de ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, a creat un adevarat haos in randul farmacistilor. Acestia au pareri diferite in ceea ce priveste o posibila punere in practica a unui asemenea act normativ. Ministrul Sanatatii, insa, le explica farmacistilor ca aplicarea acestei legi are la baza, in primul rand, ''principiul competentei profesionale, conform caruia la baza infiintarii, organizarii si functionarii farmaciei sta calificarea si experienta profesionala a titularului cererii de infiintare''. Cu alte cuvinte, doar farmacistii pot detine in proprietate farmacii. In principiu, farmacistii independenti sunt de acord cu aceasta idee, dar ei nu stiu in ce masura legea va putea fi pusa in practica avand in vedere toate prevederile din actul normativ. Pe de alta parte, Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania (ARFR) considera prevederile ''neconstitutionale''.
Autorizarea pentru infiintarea si functionarea unei farmacii va fi obtinuta, ca si pana acum, de la Ministerul Sanatatii (MS). Cel care doreste sa-si infiinteze o farmacie trebuie obligatoriu ''sa aiba drept de exercitare a profesiei de farmacist in conditiile legii si o experienta profesionala de cel putin 6 luni intr-o farmacie. Daca nu a exercitat profesia cel putin cinci ani fara intrerupere, autorizatia se va elibera numai daca dovedeste ca a exercitat profesia cel putin 6 luni intr-o farmacie.
Autorizatia poate fi eliberata numai daca in localitatea in care se doreste infiintarea farmaciei nu functioneaza o alta sau necesarul de servicii farmaceutice, prin raportare la numarul d