Dupa ce a controlat privatizarile ARO si RAFO, Curtea de Conturi a gasit ilegalitati care au facut-o sa trimita cazurile la Parchet si la DNA. AVAS spune ca nu e vorba despre chestiuni penale in rapoartele Curtii, ci doar despre recomandari.
Dosarele de privatizare ale rafinariei RAFO Onesti si ARO Cimpulung au fost trimise Parchetului si Departamentului National Anticoruptie (DNA), dupa neregulile majore identificate de Curtea de Conturi in aceste tranzactii.
„Daca nu ar fi fost probleme juridice care tin de penal, nu am fi transmis aceste rapoarte la Parchet, care va stabili raspunderea persoanelor nominalizate in aceste controale. Raspunderea va reveni celor implicati in privatizari si celor de la AVAS, entitati si nu numai", a declarat Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii.
Ce s-a gasit la RAFO si la ARO
Potrivit rapoartelor Curtii, RAFO si ARO, vindute in timpul mandatului ministrului Ovidiu Musetescu, au fost privatizate in lipsa unor programe de restructurare, ceea ce a diminuat interesul investitorilor. Efectul a fost ca privatizarile s-au derulat cu un singur ofertant, adica nu intr-un mediu concurential.
La RAFO ilegalitatile curg cu nemiluita. Imperial Oil, firma prin care Iacobov a cumparat RAFO, a fost acceptata de APAPS-ul lui Musetescu la negocieri, desi inrautatise deja soarta altor societati cumparate (rafinaria Darmanesti si Romatest Voluntari) si nici nu avea experienta in afacerile cu petrol, lucru pe care APAPS il stia.
Cu toate acestea, institutia lui Musetescu semneaza contractul cu Iacobov. Pretul a fost stabilit fara a se lua in calcul reevaluarea activelor si stergerea datoriilor, ceea ce ar fi condus la o tranzactie mai banoasa pentru stat.
Potrivit Curtii, firmele lui Iacobov au primit, ulterior privatizarii, si alte facilitati fiscale. De asemenea, ele nu si